Böcker och platser/ En text som jag skrev sommaren 2011

Vissa böcker kommer man väldigt väl ihåg var man läste. Jag funderar om det har att göra med boken eller platsen. Kanske är det en kombination av de båda. Två böcker har jag starka minnen av var jag läste dem. Den ena är Göran Tunströms Prästungen som jag första gången läste i början av åttiotalet när jag jobbade i ett litet enstjärnigt hotell i Bayonne. Mina vänner Ingrid och Michel ägde hotellet vars rum hade gamla järnsängar med tjocka dunbolster till täcken. När jag inte städade hotellrum eller hjälpte till i Crêperiet låg jag under ett dunbolster och njöt av Prästungen. Den andra boken är Linda Olssons Sonat till Miriam. Den läste jag  en ljummen och alldeles stilla sommardag vid havet i Tullboden, Bohuslän. Det var molnigt och luften sådär stillsamt mjuk. Det var som om bokens rytm gick i takt med allt som omgav mig, havet, luften, stillheten. I sommar har jag ännu inte haft någon läsupplevelse som kan jämföras med dessa. Inte på Käringön och inte ens på Fårö då jag valt helt fel bok – Maria Ernestams Alltid hos dig, som inte gav mig någonting alls tyvärr. Nu ska jag läsa Anneli Jordahls Jag skulle vara din hund. Den hoppas jag på. En ny författare som har fått fina recensioner.

Isaac Bashevis Singer ( 2011)

Läste ut Isaac Bashevis Singers Godset idag. Boken har egentligen ett väldigt intressant tema, men persongalleriet var för omfattande och namnen svåra att lägga på minnet. Det som grep mig mest var nog kärlekshistorien mellan Clara och Alexander. Ezriels kamp mellan materialism och gudomlighet var också intressant att följa.

Att ligga på Bohusläns klippor och läsa om judiska människor i Polen på 1800-talet. Ja, varför inte. Singer lägger fram människans dilemma på ett verkningsfullt sätt, ger oss inga givna svar. Det känns dock som om han tror på att vi behöver en Gud att följa, annars är livet meningslöst.