Du vackra, vackra svenska sommar, med ditt ljus, guldbårdsglimrande moln, glittrande hav, susande fält och gröna ängar. Hur ska man kunna gå och lägga sig när natten aldrig faller? Ingen har beskrivit denna månads ljusa nätter så bra som Harry Martinsson i dikten juninatten.

Juninatten 

Nu går solen knappast ner, 

bländar bara av sitt sken. 

Skymningsbård blir gryningstimme 

varken tidig eller sen. 

Insjön håller kvällens ljus 

glidande på vattenspegeln 

eller vacklande på vågor 

som långt innan de ha mörknat 

spegla morgonsolens lågor. 

Juni natt blir aldrig av, 

liknar mest en daggig dag. 

Slöjlikt lyfter sig dess skymning 

och bärs bort på ljusa hav.

Nu blommar nästan allt i mitt Tusculum. Med värmen fullkomligt exploderade växtligheten. Azaleorna är redan överblommade, hägg och syrén likaså. Nu sprids doft av kaprifol och pionerna gungar som rosa båtar på ett öppet hav. Mme Plantier och Maiden Blush håller på att slå ut, de har fullkomligt tagit över den ena stora rabatten på framsidan. Honungsrosens första knoppar har öppnat sig. Daggkåpa, akvileja, fingerborgsblommor, stjärnflocka står i full prakt.

Azalean är redan överblommad. Den har en magisk doft av rökelse och myrra. ( Ja inte för att jag vet hur myrra doftar, men det passade in här! 🙂 När mina elever var här och hälsade på frågade en uppmärksam elev om jag odlade cannabis! 🙂 Doften är påfallande.

Jag går ut tidigt på morgonen för att känna daggen i gräset innan värmen tar över. Allt är stilla, bara koltrasten hörs och några humlors surrande. Tycker inte jag sett så många bin ännu i år. Vi får se hur det blir när honungsrosen slår ut. Då brukar det vimla av dem.

Tidig morgon i motljus.
Satte frön från sparris för två år sedan. ( Tack Maria!) De har tagit sig fint. Jag kanske kan skörda nästa år!
Är det någon som kommer ihåg vad blommorna i mitten heter de som har ljusgröna blad. Glömmer jämt bort deras namn,
Här till vänster tänkte jag växthuset ska stå. Ser ni den övertäckta såbädden. Så mycket bättre det fungerar för kålen. Den har ännu ej blivit naggad på! Puh!
Gräslök smakar inte bara gott. Det är vackert också!
Jag har köpt fem plantor från lokala odlare här i Timmervik. Nu har jag satt ut dem så får vi se om de tar sig!