Så var det dags för fotokurs 2 i Botaniska trädgården. Tack Jenny Nilsson, som arrangerat två utmärkta dagar med den brittiske trädgårdsfotografen Philip Smith. Den första dagen som gick av stapeln i maj handlade om makrofotografering.

Idag handlade det om komposition; likväl som man komponerar en måltid eller en blomsterrabatt skulle vi idag komponera bilder; tänka på ” det gyllene snittet”, hur man kan göra för att få inramning till bilden, vad som är blickfånget. Vidare skulle vi tänka på ljuset, linjer och strukturer.

Vi samlades i den stora, röda tegelbyggnaden alldeles till vänster om entrén i ett avlångt rum vars väggar var täckta med trädgårdsböcker. I mitten en avlångt bord i tjockt trä och med karmstolar av ek och blomstertygsklädda dynor. Det kändes nästan som vi var ett hemligt sällskap när gardinerna drogs för och Philip började sin föreläsning om bländare, slutare, iso-nummer, om skärpedjup och olika objektiv. Jag förbannade mig själv att jag inte övat på min kamera efter förra gången, då jag insåg att jag de senaste åren bara använt automatisk inställning och glömt bort hur man använde bländare och slutare.

Glatt överraskad insåg jag dock att lite av det jag lärt mig förra gången fastnat och att startsträckan inte var lika lång den här gången. Jag bestämde mig för att fokusera på att ta bilder med olika bländare och låta kameran avgöra slutartid. Jag lärde mig också använda vissa tekniska finesser på min Lumix-kamera. Här kommer några smakprov. Väl bekomme!