Swisch så drog juldagarna förbi…och sedan sänkte sig jullugnet. Tomt efter att barnen har åkt, men också stillhet. Hyacinterna har slagit ut och doftar himmelskt. Jag sitter i soffan och läser min julbok; Susan Abulhawas Det blå mellan himmel och jord. Hennes första bok: Morgon i Jenin var omvälvande. Den här handlar om samma tema; Palestiniernas öden och umbärande. Mycket stark. Med jämna mellanrum lägger jag ner boken i knät och tittar på granen, länge, det finns något väldigt rogivande i detta. Läsningen och betraktandet. I mitt hem pyntar jag inte så mycket. Granen, julblommor och så några tomtar. Mellan klockan och Lars Lerins bok har den senaste nissen fått en plats.

P1310504P1310507 Vita hyacinter som slog ut lagom till julafton.P1310510 I år blev snittamaryllisen aprikosfärgad, men jag föredrar nog ändå röda eller vita.P1310513 Lite pynt ute fick det bli. P1310518 Min julduk från Klässbol väveri och servetter från Marimekko. Snart är friden över matbordet ett minne blott…P1310559

Min önskelista för i år:

Kära tomten! I år önskar jag mig att kriget i Syrien ska ta slut, att IS ska lägga ner vapen och börja plantera olivträd istället. Jag önskar att alla högerpopulistiska partier; SD, Sannfinländarna, Front national, Fidesz mm ska få göra en tidsresa till 1930 talet och se vilka konsekvenser det får när man delar in människor i ett vi och ett dom och tror på att vi kan gå tillbaka till ett samhälle som det såg ut för 50 år sedan. För övrigt önskar jag att alla vi människor ska bli en smula klokare, en smula vänligare och en smula nyfiknare på våra medmänniskor! God Jul och Gott Nytt År alla människor där ute.