Jag sitter inne i mitt trygga hus. Ute tilltar vinden. Det ska visst bli storm. Jag tänker på nedfarten till Götatunneln i Göteborg. På bägge sidor finns en lång avsats på 50 meter. Vid en snabb blick ser man att det är flera människors sporadiska hem. Där ligger täcken, filtar och kuddar huller om buller. När jag kört förbi där har det varit dag och platsens troliga innevånare har suttit utanför ICA, Konsum eller Systembolaget med en utsträckt hand. Jag undrar om det är någon som sover där i Götatunneln i natt.

2014 är till ända. För mig personligen har det varit ett bra år, men för många har 2014 varit  hemskt och fruktansvärt.  En nära vän till mig sörjer sin son som helt oväntat tog livet av sig 28 år gammal, en kollega begravde sin enda dotter 20 år i tisdags. Syrien brinner, IS terroriserar, Ebola är ännu inte under kontroll, Sverigedemokraterna har blivit Sveriges tredje största parti. Ibland kryper det tunga så tätt intill att det är svårt att förhålla sig.

Jag sitter i mitt trygga hus och känner stor tacksamhet.

Vi lever i en globaliserad värld. Folkförflyttningar har hela tiden skett på vår jord. När de första astronauterna åkte ut i rymden såg de vår fantastiska jord, men inga gränser syntes. Gränser mellan länder har upprättats mellan människor. Sverige är ett av världens rikaste länder. Vi har den stora ynnesten att få leva i fred och frihet i ett fantastiskt vackert land. Att som SD ställa invandrarpolitiken och flyktingströmmen som den största källan till allt ont i Sverige är att fokusera på helt fel sak. Det finns mycket att förbättra när det gäller integrationen, t ex att människor kan sko sig på att hyra ut dyra lägenheter till migrationsverket, att segregationen fått växa sig allt större. I slutändan handlar det om vilken värld DU vill leva i: En solidarisk värld, där alla människor är lika mycket värda eller en värld där du ställer folkgrupper mot varandra.

Jag kryper upp i soffan, håller den varma tekoppen mellan mina händer och tänker att 2015 får bli det år då jag mer aktivt utöver mitt fantastiska lärarjobb ska arbeta för en mer solidarisk värd.

”Även om jag visste att jorden skulle gå under i morgon, skulle jag plantera ett äppelträd idag.” Citatet är tillskrivet Martin Luther.


P1010111