Efter ett stilla aprilregn kommer solen tillbaka och fyller min trädgård med värme.  Jag har nu under ett par veckors tid börjat bekanta mig med den. Jag har klippt ner gamla stänglar, krattat löv, spadvänt jord.  Det är dags att gå på upptäcksfärd i trädgårdens alla rum. Under massor av döda löv hittade jag en rabatt med en vacker sten och blåmusselskal. En kaprifol slingrar sig upp en blomsterstängel av järn. Den hade jag inte alls sett innan. Det är som om ögat måste vänja sig, se helhet och detaljer.

Det som är så bra med den här trädgården är att den bakom huset, mot berget,  i princip är färdigplanerad. Här finns dammen och den lilla bryggan, Två magnoliaträd, en trollhassel, det stora trädäcket med klängrosor, kaprifol och klematis. Här finns ”mossträdgården” med ett uppvuxet träd, (som jag ännu inte vet vad det är) kompostplatsen, stenträdgården med bl a kärleksört.

Framför huset inhägnad av en gärdsgård ligger gräsmattan som en fyrkantig fotbollsplan. Två rabatter ligger också här; En framför gästhuset där det bl a växer pioner och liljor och en mot parkeringen som är en ”surjordsrabatt” med rhododendron och azalea.)

Det är här, på framsidan, jag kan fortsätta utveckla trädgården. I min treårsplan finns bl a att i år plantera ett äppelträd till, samt ett plommonträd. Jag vill också, kanske nästa år, göra en grusgång från en av grindarna till gäststugan. Längs grusgången ska jag låta rosor växa upp, samt andra ej ännu bestämda blommor.