När jag tittade på hus hade jag några måsten på min checklista. En kamin var ett måste. Innan jag satte in luftvärmepump eldade jag i den varje dag. Jag fick ett namn på en kille som levererar ved. Jag hade ju ingen aning om hur mycket jag borde beställa, men frågade mig fram och  beställde hem fem kubikmeter ved.

Eftersom luftvärmepumpen ger så go värme och  bra luftkvalité, ( Jag trodde aldrig jag skulle bli vän av dessa fula åbäken), men det har jag alltså blivit, så har jag inte eldat så mycket i min kamin. Men idag är en dag för eldning och mys framför brasan. Det är något djupt mänskligt och universellt med en eld. Ljudet av sprakande ved, glöden som falnar. Det är rofyllt och kontemplativt. Jag slår upp ordet kontemplation i Wikipedia. Där står att läsa: ”Kontemplation är en inre, utdragen och ordlös bön, varvid man tömmer medvetandet för att stilla betrakta det gudomliga.”

För övrigt så tycker jag att innerdelen av luftvärmepumpen smälter in bra högst upp i hörnet av köket. ( Se nedan) Eftersom huset har öppen planlösning så sprider sig värmen fint. Jag behöver inte ens ha elementet på i lilla rummet innanför köket eller i sovrummet. Utanpådelen står på ett stativ och stör inte heller eftersom det göms av uteplatsens staket.

Eftersom jag är fullständigt ”allergisk” mot vissa ljud så valde jag marknadens tystaste, en Mitsubishi.

Inte trodde jag att jag skulle diskutera kaminer och luftvärmepumpar någonsin. Man blir lite konstig som husägare.